Z kanaryjskiego pamiętnika myśli wyrwane. Żywe jedzenie na wyspach od 7.11. do 20.12. 2021

Blog|Holistyczne uzdrawianie|Witarianizm

7 listopada 2021 Fuertaventura, północ

Dawno mnie nie było i będzie teraz nieco egzotycznie ale i prostolinijnie:-). Skoro jestem na Atlantyku na wyspach wypełnionych bananami, cytrusami i in. Owocami to zaraz po przyjeździe na obiad papaja z jogurtem roślinnym i kawałkami mango. Tak mogę rozpocząć wakacje.

 

13 listopada 2021r.

Proste ale smaczne….mix surowych warzyw na liściu sałaty. Coraz więcej osób na wyspie zajmuje się permakultura. Moda na zdrowy styl życia spowodowała, że w ogródkach oprócz lokalnych owoców: mango, papai, cytrusow, bananów, awokado rodzą się zdrowe i pożywne sałaty, pomidory ..dla mnie cudownie. Choc nadal w restauracjach nie znajdę tutaj dla siebie nic jeśli nie poproszę o specjalną dedykowaną kompozycje bez sera czy innego nabiału to z roku na rok dostrzegam kolosalne różnice i to na plus. Ponieważ Fuerteventura to głównie wyspa surferów i joginów, zdrowe i pożywne jedzenie jest tu doceniane a moje ciało się cieszy…..choć wiem, że w Polsce teraz idealny jest czas na rozgrzewające zupy bo dosza vata daje o sobie znać i trzeba ją rozgrzać to ja się cieszę, że mogę swoje ciało ochładzać świeżymi owocami i surowymi warzywami i to wystarczy…

 

17.11.2021r.

Aby jedzenie dodawało energii ważne jest nie tylko to, co na stole ale jak i gdzie podane. I wcale nie chodzi mi tutaj o piękny stół cudownie nakryty, kwiaty w wazonie ( choć tę opcję kocham jak najbardziej) ale otoczenie, które lubię, które mnie zachwyca albo co najmniej sprawia mi przyjemność zwłaszcza gdy jem sama a nie w dobrym towarzystwie. Moje Kanaryjskie towarzystwo jest najczęściej radosne, pełne energii ale i spokoju połączonego z hiszpańską maňana oraz urlopowym rytmem słońca, oceanu i surfingu. Tymczasem moje ciało domaga się zielonych warzywnych koktajlow. A do tego owoce ( gl. Lokalne banany) z komosą i roślinnym jogurtem. Proste ale i energetyczne. Poczucia zdrowia życzę

20 listopada 2021 Lajares, Fuerte

Tapas. Klasyczna przystawka a może raczej przekąska hiszpańska i kanaryjska serwowana w barach i restauracjach. Lekkie, małe, szybkie i pożywne coś nie coś przy filiżance cortado lub cortado con leche leche ( klasyczne espresso z mlekiem lub espresso z dużą ilością mleka) albo podawane do lampki popołudniowego wina – nie tylko podczas popołudniowej sjesty ( między 15 a 18). Dziś ja przygotowałam tapas. Papryka faszerowana bazyliowym pesto oraz dla odmiany humusem a do tego duże kapary, lokalne pomidory i cebulka…

22 listopada 2021

Mango i papaya. Dwa moje ukochane owoce tropikalne oprócz kokosa ….papaya ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyspiesza procesy trawienne. Ma dużo błonnika i wody. Dla mnie to niezwykle kobiecy owoc. Sami oceńcie dlaczego….dziś zmiksowałam świeże mango ( te rosną obok u sąsiada), do tego kilka daktyli…..i obiad gotowy…. smacznego

 

Artykuł o kwiatach – nie tylko tych jadalnych https://www.bosonoga.pl/inteligencja-kwiatow/ zapraszam do lektury 22 listopada

https://www.bosonoga.pl/inteligencja-kwiatow/ Dzień dobry i dobry wieczór. Zapraszam do lektury i oglądania kwiatowych zdjęć. Miks bieszczadzko – kanaryjski. To artykuł o inteligencji kwiatów, ich świadomości, mądrości, alchemii a nie tylko o ich pięknie. A to wszystko trochę oczyma moimi a więcej mojego ulubieńca Hrabiego Maurice Maeterlincka _ Noblisty, autora znanych książek „Życie pszczół” czy „Życie mrówek”, dwóch powieści i poematów. Dla tych, którzy mniej czytają, kilka wymownych, pięknych cytatów w przekładzie P. Mirandoli. Pięknego wieczoru dla Was wypełnionego zapachami kwiatów tych wiosennych, letnich i tych z dalekich podróży. A przede wszystkim życzę pięknych rozmów w kwiatami i potraktowania ich jako cudownych, wrażliwych nauczycieli życia. Z miłością….

 

12 grudnia 2021. Cran Canaria

Raj. Owoce tropikalne wprost z drzewa. Ekologiczne gospodarstwo Gran Canariq

Słodycz słońca. Jesteśmy w małym raju. Czym dla mnie jest raj? To miejsce, gdzie przyroda obdarowuje nas całym swym bogactwem i obfitością a my dzięki temu jesteśmy nasyceni, nakarmieni jej owocami, ogrzani Słońcem, osłonięci od wiatru Drzewami. Za dnia budzą nas koncerty ptaków wyspiewujacych swoje szczęście: kanarków, papug i in. Dookoła latają motyle pośród kwiatów. Tak. Jest tutaj wszystko co potrzebne do życia i o wiele wiele więcej, niż potrzebuje człowiek. Gran Canaria, pld. wyspy. Blisko oceanu ale pośród gór, mała finka – górski domek dający schronienie a gdy otworzę po przebudzeniu okno, zrywam pomarańcze. Gdy wyjdę przed chatkę, mogę zerwać mango, niezwykle świeże, soczyste pełne uśmiechu słońca. Energia owoców zerwanych wprost z drzewa jest pełna słodyczy i uśmiechu słońca a więc radości ….. dlatego posyłam dzisiaj Wam wszystkim dużo radości….. A radość odnajduję dookoła, bo mieszka w drzewach, w ziemi, w kwiatach i zaśnieżonych koronach drzew…. tymczasem biegnę do ogrodu w poszukiwaniu awokado….

13 grudnia 2021 Mogan

Kocham owoce i warzywa zerwane bezpośrednio z drzewa, krzewu czy świeżo wyjęte z ziemi. Energia takiego jedzenia wyhodowanego z miłością, troską, bez sztucznych nawozów i chemii jest na wagę złota w każdej szerokości geograficznej. Tutaj gospodyni Paula używa do nawożenia cytrusowych drzewek znany nam wszystkim nawóz: kozie odchody. Resztę robi już przyroda. To,, co mnie najbardziej ekscytuje w klimatach tropikalnych u subtropikalnych, to fakt, że można tutaj z powodzeniem uprawiać ogród przez cały rok. O ile na suchej i wietrznej Fuerteventurze trzeba dla niektórych owoców i warzyw budować namioty chroniące przed nadmiernym słońcem, to tutaj na Gran Canarii większość owocowych drzewek rośnie w cudownych sadach na zewnątrz. ……jestem wdzięczna, że mogę się cieszyć się tym bogactwem…. dziękuję

 

 

16 grudnia 2021

Właśnie odkryłam nowy, świeży, kanaryjski duet. Nie przypuszczałbym, że oba te składniki mogą do siebie tak pasować. Świeże daktyle oraz świeża mięta. Cudowna świeżość mięty idealnie koresponduje że słodyczą daktyli dojrzewających na tutejszym słońcu. A do tego pierwsza herbata od dwóch miesięcy bo zamieszkaliśmy w dżungli w północnej części wyspy na wysokości ponad 400 m.n.p.m. zachciało mi się ciepła. Stąd herbata kurkumowa ze świeżą miętą i syropem daktylowym…. niebiańskie smaki ….

17 grudnia

Im mniej jem, tym mam więcej energii. Gdy odkryłam tę prawidłowość kilka lat temu i doświadczam jej każdego dnia, zyskuję oprócz energii,dodatkowo więcej czasu na moje pasje i podróże, więcej pieniędzy wydawanych zamiast na przetworzone jedzenie choćby na sztukę, książki albo kwiaty do ogrodu…..zyskałam też wolność, dużo wolności od potrzeby smakowania kuchni świata w podróży…teraz cieszy mnie lokalny owoc, świeżo wyciśnięty sok czy daktyle …Tylko tyle i AŻ tyle …

18 grudnia 2021

Dziś coś nie witarianskiego ale dla miłośników dan gotowanych. Hiszpańska paela wegańska czyli danie podobne do risotto. Gotowałam dla Pavla:-). Brązowy ryż duszony z szafranem i przyprawami do paeli. Osobno duszona papryka z czosnkiem, pomidorami, świeżymi oliwkami, groszkiem i soczewicą w sosie pomidorowym. wszystkie składniki wrzucone na olej kokosowy s potem duszone aż do uzyskania miękkości. Dodatkiem jest smak świeżej mięty i szafranu. Rizgrzewajace danie na chłodniejsze dni. Smacznego.

20 grudnia 2021

Jedzenie wyspiarskie zimą to dla mnie przedłużenie słowiańskiego lata, to energia wiecznie kwitnących, efemerycznych kwiatów, to owoce zrywane prosto z drzew albo te świeże od rolników. To możliwość spożywania czystej pranicznej strawy w listopadzie i grudniu gdy u nas w Bieszczadach i w ogóle w Polsce bywa jeszcze szaro, ponuro i zimno. To czas odmłodzenia i  odświętna przestrzeń dla duszy, która z radością wraca później w me ukochane Bieszczady. Moje ciało naładowane słońcem, emocje wyciszone przez ocean, dusza obmyta bryzą atlantycką i cała ja taka wakacyjna mogę już przylecieć do siebie w góry.

Z miłością BosoNoga Eyra

 

Udostępnij artykuł na:

Poprzedni wpis
Kompostownik duszy dobrodziejstwo ….
Następny wpis